Fri från stress med mindfulness

Fri från stress med mindfulness

Medveten närvaro och acceptans

Den första heltäckande boken om mindfulness med grundbegrepp, övningar och praktiska tips. För alla som vill öka sin livskvalitet, minska stress och leva i harmoni med sig själv och andra. I fördjupningsdelen presenteras forskning, smärt- och depressionsbehandling och ångesthantering. Boken innehåller 52 tankeväckande berättelser från österländsk och västerlänsk tradition och flera djupgående intervjuer med kända företrädare för KBT.

Författare: Åsa Palmkron Ragnar och Katarina Lundblad

Förord: Anna Kåver

Pris: 196 sek inkl frakt

Köp nu

AdlibrisBokusPalmkrons Förlag

Mindful Eating Bok

Mindful Eating

Ät bra, må bra, gå ner i vikt med mindfulness compassion och KBT

Detta är den första boken med ett komplett, strukturerat 8 veckors program som bygger på mindfulness, medkänsla compassion och KBT. Mindful eating är mindfulness i förhållande till mat och ätande. Du övar att lyssna till kroppens signaler och förstå vilka behov den har. Lär dig skilja mellan hunger och sug och uppleva hur kroppen signalerar mättnad.

Författare: Åsa Palmkron Ragnar och Katarina Lundblad

Pris: 198 sek exkl frakt

MER OM BOKEN

Vi äter ofta av stress eller för att dämpa obehagliga känslor. I boken får du hjälp med stresshantering och att hantera kopplingen mellan stress och ätande.

Du tränar medvetenhet om mönster och inlärda vanor som står i vägen för förändring och övar medkänsla, compassion, med dig själv. Du lär dig att njuta mer av mat och kan samtidigt förändra din vikt, om det är det du vill. Du får verktyg för en hållbar förändring.

Grundläggande teori och upplevelseövningar varvas och bildar en helhet. Du får också möta åtta personer som förmedlar sina tankar om mat och ätande och ger nya perspektiv. Med hjälp av boken kan vem som helst börja träna mindful eating. Det behövs inga särskilda förberedelser eller förkunskaper. Äter är ju något vi alla gör.

Ur innehållet:

 • Åtta teman
 • Mindful etaing och mindless eating
 • Känna mättnad
 • Kopplingen mellan stress och ätande
 • Sju sorters hunger
 • Hantera sug
 • Kroppen och känslor
 • Hjälp hjärnan öka glädje
 • Bli vän med dig själv med självmedkänsla, compassion

[PDF] Så använder du boken

[PDF] Övning Vänliga händer

Förord av Agneta Lagercrantz

Man kan inte ändra på det som har varit. Så jag får acceptera att en sån här bok faktiskt inte fanns då jag var i 25-årsåldern och hade en period av inte bara mindless, utan helt huvudlöst ätande. Men ååååh vad jag hade behövt få läsa om att ha självmedkänsla och träna på olika förhållningssätt till maten och hungern!
Istället får jag nya perspektiv på mitt livs viktigaste aha-upplevelser från den tiden.

”Jag har inte problem med vikten, jag har problem med maten” hörde jag mig själv säga till killen bredvid mig på en middag. I samma stund flyttade jag fokus: min övervikt hade aldrig gällt kampen mot vågen. Den handlade om vad som hände ögonblicket innan jag inte kunde låta bli att rensa alla fat tills de var tomma.
Vem är det som är hungrig där inne? skulle mindful eating fråga.

”Det är svårt att veta vem du är, om du inte vet vad du känner” tröstade mig terapeuten när jag kom med min eviga identitetskris, vecka ut och vecka in. Eva såg mitt ätande symboliskt, som att det fyllde ett tomrum. Jag kan än i dag framkalla den vaga nyfikenhet hon väckte med sin retoriska fråga. Vem var jag, bortom hetsätandet? Sakta men säkert vågade jag närma mig mitt beteende med nya ögon – se det med beginner’s mind, skulle den här boken säga.

Någon månad in i terapin fick jag ett återfall. Jag kom med en fruktansvärd känsla till Eva. Men hon vägrade att låta mig se det som ett misslyckande eller döma mig själv. Trots att jag inte visste ett dugg om någon kärleksfull vänlighet inåt, hetsåt jag aldrig mer.
Mindful eating handlar på många sätt om självmedkänsla. Där talar vi om att stå på vår egen sida när det blir jobbigt, ersätta den inre kritikern med värme och medkänsla. Det har tagit mig lång tid. Det var en bra början, den gången, att känna att jag var okej fast jag hade gjort något som brukade väcka mitt självhat.

”Vad smal du har blivit, hur bar du dig åt?” undrade den kvinnliga kollegan – som liksom så många på jobbet ofta pratade om att gå ner i vikt.
”Jag slutade banta” hörde jag mig svara. Jag hade inte räknat kalorier på ett par år, tvärtom, börjat äta ordentlig lunch varje dag. Precis just då förstod jag att det är den enda inställning som hjälper. Allt annat blir bara en kamp. Att inte sträva, heter det i mindful eating. Jag känner fortfarande kroppsminnet – hur avspänt det blev inne i mig när jag gav upp – på riktigt. Släppte taget.

”Nej tack, jag är mätt” hörde jag mig själv avböja. Va? Jag? Mätt? Den känslan hade jag inte upplevt på åratal. Sakta men säkert hade jag byggt upp en tillit till kroppen och kroppens signaler. Den naturliga cykeln hunger–äta–mättnad var på väg tillbaka, medan cykeln behov–be om hjälp–tröst fortfarande är ett svårt kapitel.
Vi kan alla då och då lida av det som mindful eating kallar hjärtats hunger, men inte uppleva den. Eller inte känna våra behov, och därför inte be om gemenskap och närhet. Tänk om jag istället för att ge mig själv mat på den tiden, hade lagt handen på mitt hungriga hjärta och bara sagt: ”Jag bryr mig om vad jag känner just nu.”
Men då fanns inte den här boken. Så bra att den finns nu.

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Köp nu

AdlibrisBokusPalmkrons Förlag

Mannen med hästarna - Bok med berättelser och metaforer för rekflektion i mindfulness självmedkänsla och KBT

Mannen med hästarna

Berättelser och metaforer för reflektion i mindfulness, självmedkänsla och KBT

En bok som väcker eftertanke, samtal och skratt.

Boken ger dig grunderna i mindfulness, självmedkänsla och KBT. 140 berättelser från olika traditioner bjuder in till reflektion, diskussion och förändring. Du kan läsa och reflektera på egen hand eller tillsammans med andra t ex i en bokklubb. Boken är också mycket användbar för professionella i mötet med klienter och patienter. Berättelserna hjälper oss att se med nya ögon och öka vår medvetenhet om tankar, känslor och handlingsmönster. Den öppnar upp för intuitiv vishet och ger många tillfällen till skratt och glädje.

Författare: Åsa Palmkron Ragnar och Katarina Lundblad

Pris: 132 kr + frakt

MER OM BOKEN

Det här är en bok för dig som vill

Lära mer om

 • berättelser
 • mindfulness
 • compassion
 • KBT

Läsa och reflektera

 • på egen hand
 • i bokklubb
 • med klienter
 • i vården

Öka

 • din självmedkänsla
 • intuitiv vishet
 • skratt och glädje
99 berättelser

99 berättelser

Tankeväckande berättelser från hela världen om människans livsvillkor. En bok som inbjuder till reflektion, diskussion och kanske skratt. Nya infallsvinklar och ny förståelse för vardagens problem, människans natur och livsvillkor. Berättelserna kan läsas tyst eller högt, diskuteras, gömmas i hjärtat och vara utgångspunkt för samtal och undervisning.

Intervjuer, klicka här…

Författare: Åsa Palmkron Ragnar och Katarina Lundblad

Pris: 84 sek inkl frakt

Köp nu

AdlibrisBokusPalmkrons Förlag

Gratis Mejlserie
"De 7 Attityderna"
och nyheter från LevNU
Din information delas inte med någon tredje part .