Intervjuer med kursdeltagare Mindfulness Self Compassion
Nyhetsbrev Intervju LevNU Katarina Lundblad
Möt Stina Dahan deltagare i 8 veckors kurs i Mindful Self Compassion

Självmedkänsla är en superkraft!

Läs hela intervjun

VEM ÄR DU
Stina Dahan heter jag, utbildad sjukgymnast med stor passion för hur kroppen och det mentala fungerar och hur vi tar hand om oss på bästa sätt. Genom mitt företag, EatMoveLive erbjuder jag föreläsningar, hälsodagar, program för ledare och medarbetare. I år öppnade jag även en yoga och mindfulnesstudio – YogaSati i Limhamn.

HUR KOM DU I KONTAKT MED SJÄLVMEDKÄNSLA
Jag har utövat mindfulness ett par år och blev nyfiken på Self-compassion som det pratas om alltmer. Efter en introduktionskurs med Katarina växte en stark längtan efter att få ge mig själv medkänsla och kunna stå vid min egen sida när jag behöver mig, vilket resulterade i att jag även gick Katarinas 8- veckorsprogram.

HUR ÖVAR DU SJÄLVMEDKÄNSLA I VARDAGEN
Formellt så använder jag Katarinas ljudfiler. Informellt så använder jag de ”verktyg” som jag har lärt mig i situationer som utmanar. Ibland glömmer jag och ibland kommer jag ihåg. Dock finns de där när jag väl blir medveten igen och då förlorar min inre kritiker sin påverkan. Jag kan fylla på med självmedkänsla förebyggande och rehabiliterande och det känns som en superkraft…

VAD HAR DU UPPTÄCKT FÖR EGEN DEL OCH I DITT ARBETE
Att jag är mycket tryggare i mig själv, låter mig själv ta mer plats och litar på de svar jag bär på. Jag har upptäckt att när jag ger mig själv mer kärlek så är det också så mycket enklare att ge andra kärlek, det är starkt!
I mitt arbete så har det inneburit mindre förberedelser för att jag litar på det jag har inom mig. Jag står där jag står med mer tyngd och tillgång till min kunskap/ erfarenhet och medkänsla till personen/ gruppen jag har framför mig.

HUR ARBETAR DU MED SJÄLVMEDKÄNSLA OCH HUR TAS DET EMOT
Jag sprider self-compassion i mina föreläsningar, grupprogram och individuella sessioner. I mina yin yoga klasser guidar jag numera mycket i self-compassion och det flödar enkelt. Jag kan ge mer konkreta förslag på hur man kan växa i sin självkärlek genom de teorier och den praktik jag själv tillämpar. Och jag upplever att det tas emot väl, även om det för en del känns ovant och nytt, så är det solklart att det är något som saknats och behövs.

Jag är tacksam för att vägen visades och att jag tog chansen, inombords är det stabilare, vänligare och varmare och den upplevelsen omfamnar jag med kärlek.

Text och Intervju: Elisabet Lee, lee@kommunikation.se

LevNU Mindfulness intervju Anette
Möt Anette deltagare i 8 veckors kurs i mindfulnessbasserad stressreduktion, MBSR

Om jag vill ha en förändring i mitt liv, måste jag göra annorlunda.

Läs hela intervjun

VEM ÄR DU
Jag heter Anette, är 47 år, gift och har två barn och bor på landet vid Brösarps backar. Med sjuksköterskeutbildning och specialisering inom anestesi i botten, jobbar jag just nu som vårdlärare. Jag är en aktiv person som håller på med flera olika sporter och gillar att resa. Lite typisk för mig är att vad jag än gör, sätter jag höga krav på mig själv.  Och mycket tack vare det, har yoga och mindfulness blivit en självklar del av mitt liv.

HUR KOM DU I KONTAKT MED MINDFULNESS
Jag har kämpat med migrän i många år och tänkte att yoga kanske kunde hjälpa mig. När jag hade gått min första kurs i medicinsk yoga började jag som jag brukar –  fullt ös, åh vad jag gjorde yoga! Så höll jag på i ett halvår tills jag en dag fick en aha-upplevelse och insåg: ”Anette du gör ju inte yoga, du är inte här och nu. Du tänker enbart på resultatet i framtiden.”  Då började jag på riktigt förstå meningen med att vara här och nu. Jag har gått diverse utbildningar i stress, andning, yoga osv, men det var när jag gick min baskurs i Mindfulness för Katarina som något hände med mig. Jag kände en djupare känsla och närvaro. Nu i höst går jag en 8 veckors kurs i mindfulness, mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR för Katarina.

HUR ÖVAR DU MINDFULNESS I VARDAGEN
Jag integrerar mindfulness med Yinyoga. Att få sitta 5 minuter i varje position och bara känna hur det känns idag. Varje dag är en ny dag med nya upplevelser. Jag lyssnar på Katarinas ljudfiler på kvällarna, i bilen osv. Det kan vara en utmaning att hålla i träningen i  vardagen när allt rullar på, men för mig är det helt avgörande för återhämtning och bibehållen hälsa.

VAD HAR DU UPPTÄCKT FÖR EGEN DEL OCH I DITT ARBETE
Sedan jag började med yoga och mindfulness, har jag inte haft migrän på tre år. Det är inte gjort över en natt utan kräver träning och åter träning. Och det går inte om jag gör det med förväntan utan bara med insikten att jag är mina erfarenheter. Med träningen kommer ökad uppmärksamhet som gör det lättare att stanna upp i vardagen, både hemma och på jobbet och bli medveten om vad jag i stunden gör och känner. Mindfulness-attityderna kommer också helt naturligt och blir lättare att omsätta i praktiken.

HUR ARBETAR DU MED MINDFULNESS OCH HUR TAS DET EMOT
Att leva som jag lär, är egentligen det enda jag behöver göra. Att min egen träning är en naturlig del i livet som finns med mig överallt. Att jag kan vara här och nu. Det skapar förtroende, igenkänning och allians. Ibland gör jag mindfulnessövningar med mina elever och de tycker att det är mycket skönt och avslappnade och de känner sig mycket lugnare.

Text och Intervju: Elisabet Lee, lee@kommunikation.se
Foto: Hasse

Tanja Vebster
Möt Tanja Vebster deltagare i Instruktör i Mindfulness

Familjeterapeut och handledare i psykosocialt arbete.

Läs hela intervjun

VEM ÄR DU OCH VAD JOBBAR DU MED? VAR?
Jag heter Tanja Vebster socionom och jobbar som familjeterapeut och handledare i psykosocialt arbete i privat regi.

VILKEN KURS HAR DU GÅTT, FÖR VEM OCH VAD TAR DU MED DIG? INSIKTER, UPPTÄCKTER?
Jag gick MBSR instruktörsutbildning under ht 2017 steg 1 på Sverigehälsan. Hela utbildningen har varit en oerhörd utmaning och en personlig utveckling för mig. Att se på livet bara som det är utan att förändra eller tillägga är något jag kommer att tillämpa i relation till mig själv.

Det handlar mycket om stress, dåliga tankar och press. När jag känner mig stressad och börjar tänka… älta… då försöker jag se på mina bekymmer och negativa tankar på avstånd och stoppa mig själv från att tänka ännu mer dåliga tankar och på så sätt kan jag bli fri och hitta nya tankar och på så sätt kan andra vägar och lösningar komma.

VILKA ERFARENHETER TAR DU MED DIG FRÅN KURSEN FÖR EGEN DEL OCH EV. KUND-, KLIENT ELLER PATIENTARBETE?
I människovårdande yrken har vi så ofta bråttom med att förstå och åtgärde icke-önskade tillstånd. Mindfulness ger en annan ingång med fokus på varandet och mindre görande.

I Klientarbete kommer jag jobba mer med acceptansen av nuet, kroppsskanning och de 7 attityderna.

Text och Intervju: Peter Augustsson, Sverigehälsan

Maria Tholen
Möt Maria Tholén deltagare i Instruktör i Mindfulness

Egen företagare.

Läs hela intervjun

VEM ÄR DU OCH VAD JOBBAR DU MED? VAR?
Jag heter Maria och bor i Malmö. Jag har precis startat ett företag som heter mindful milk. Jag kommer att hålla kurser för gravida med inriktning på mindfulness och amning. Stress påverkar amning väldigt negativt genom att stresshormon (adrenalin) blockerar amningshormon (oxytocin) och gör så att mamman inte släpper ifrån sig mjölk. Amningsstatistiken i Sverige sjunker och skåne ligger näst längst ner i statistiken för bebisar som ammar upp till fyra månader. Jag tror att det finns ett samband mellan den ökade stressen i samhället och minskad amning. Därför tror jag att de gravida behöver verktyg för att hantera stressen och då känns mindfulness som ett självklart val. Jag gick själv en MBSR baserad 8 veckors kurs under min andra graviditet och jag kände att det verkligen hjälpte migrera min inre stress. Genom att ha tränat mindfulness under graviditeten kunde jag tillämpa det när min bebis var född. Jag gjorde andningsankaret när jag kände stress under amningssituationer och jag kände då hur mjölken kom. Detta blev en aha upplevelse för mig och något jag vill lära andra mammor. Mindfulnesskurs för gravida med fokus på amning finns inte idag så jag hoppas att jag kan nå ut till de gravida och att de blir intresserade och förstår hur bra mindfulness är.

VILKEN KURS HAR DU GÅTT, FÖR VEM OCH VAD TAR DU MED DIG? INSIKTER, UPPTÄCKTER?
Jag gick instruktörsutbildning i Mindfulness för Katarina Lundbladh. Kursen var jättebra och jag blev ännu mer övertygad om hur bra mindfulness är vid stresshantering. Jag fick jättemycket bra idéer till kursen jag vill hålla. Det var också väldigt bra för min personliga utveckling och insikt i att jag är mycket i mina tankar och inte så mycket i mina känslor. Icke strävan är också något jag själv måste jobba med. Jag upplever att det efter kursen är mycket lättare att vara i nuet och vara i Mig samt att uppskatta de små sakerna. Jag försöker vara mer uppmärksam på mina känslor. Katarina ställde bra frågor som fick mig att tänka eller rättare sagt känna.

VILKA ERFARENHETER TAR DU MED DIG FRÅN KURSEN FÖR EGEN DEL OCH EV. KUND-, KLIENT ELLER PATIENTARBETE?
För de nyblivna mammorna tror jag också att det är jätteviktigt att de tillåter känna sina känslor för att få en bra anknytning till sin bebis. Att ha vänlighet till sig själv och tillit till kroppen är två jätteviktiga bitar vid amning och även inom mindfulness. Att inte bli stressad över om en amningssituation inte fungerar är viktigt, och att istället försöka se på situationen det med acceptans för att inte stressa upp sig. Om en stund kommer bebisen vilja äta igen och då är det ett nytt ögonblick. Att amma kan också göra ont och att då inte förstärka det genom att spänna sig och försöka trycka undan smärtan kan mindfulness hjälpa genom acceptans och att se på situationen med nyfikenhet istället för oro och stress. När vi är stressade är vi inte i kroppen utan bara i huvudet/tankarna. När det kommer till amningen är det superviktigt att vara i kroppen och inte stänga av den. Vid amning så suger bebisen på bröstet och då går det signaler till hjärnan som säger till kroppen att tillverka och släppa ifrån sig mjölk men om kroppen är avstäng så fungerar inte den processen. Amning är verkligen mindfulness ”att vara uppmärksam med avsikt i ögonblicket. Utan att värdera det.” Jag vet att de nyblivna mammorna kommer ha nytta av mindfulness jag måste bara få dom att inse det också!

Text och Intervju: Peter Augustsson, Sverigehälsan

Salma Lindholm
Möt Salma Lindholm deltagare i Instruktör i Mindfulness

Kurator på Ungdomsmottagningen i Helsingborg.

Läs hela intervjun

VEM ÄR DU OCH VAD JOBBAR DU MED? VAR?

– Mitt namn är Salma Lindholm, jag är 37 år och jag arbetar för närvarande som kurator på Ungdomsmottagningen i Helsingborg. Jag har 12 års erfarenhet av behandlingsarbete bla inom socialtjänst, psykiatri samt skola. Jag är gift och har två döttrar, 8 och 9 år.

VILKEN KURS HAR DU GÅTT, FÖR VEM OCH VAD TAR DU MED DIG? INSIKTER, UPPTÄCKTER.

– Jag har gått Mindfulnessinstruktörsutbildning baserad på MBSR för Katarina Lundblad på Sverigehälsan i Malmö.

Jag har under utbildningens gång upptäckt tålamodet, förankringen och en fördjupad tillit till mig själv och till livet. Jag har fått träna på att ‘unfold’:a lagringar som jag lagt märke till och utforskat inom mig med Katarinas stöd och guidning. Jag har övat mig på kärleksfullhet och medkänsla med mig själv.

De insikter som jag tagit med mig från utbildningen är bla ‘Mod att gå vilse’, tillit till underlag som alltid bär och andningen som ankare under min livsresa. Attityderna som vi tränat på att förhålla oss utifrån har förtydligat ramarna för en livsbana som jag har stark tilltro till.

Jag har också blivit än mer medveten om och vänlig mot mig själv gällande de självupptäckter som tidigare närde mitt självdömande och motstånd. Jag är i dagsläget mer på det klara med ‘flodens förgänglighet’ och acceptansens och vördnaden inför ‘att det är som det är just i detta ögonblick’.

”En mycket värdefull investering i mig själv och en fascinerande resa som jag varmt kan rekommendera vidare”

VILKA ERFARENHETER TAR DU MED DIG FRÅN KURSEN FÖR EGEN DEL OCH EV.KUND/KLIENT/ PATIENT ARBETE? INDIVIDUELLT, GRUPP?

Jag har i mitt arbete än mer införlivat medvetenheten om min egen kropp, förnimmelser, känslor och tankar under samtal med besökare, dvs att medvetet stanna i och lyssna även till min egna kropp vilket medfört ett naturligt ökat öppet lyssnande. Jag återvänder ofta till andningsankaret, attytiderna och sittställningen samt utforskar tillsammans med besökaren hens kroppsförnimmelser som väcks, förändras och pågår under samtalets gång.  I vissa fall leder jag besökaren i en mindfulness meditation under samtalet kopplat till det aktuella temat.

Just idag kommer jag och en kollega som också är instruktör att hålla i mindfulnessgrupp för 9 ungdomar mellan 18-23 år på vår arbetsplats.

Jag är tacksam för att ha haft möjligheten att delta i utbildningen med Katarina, en mycket värdefull investering i mig själv och en fascinerande resa som jag varmt kan rekommendera vidare.

Text och Intervju: Peter Augustsson, Sverigehälsan

Möt Lena Rahle Hasselbalch deltagare i

Instruktör i Mindfulness

Fördjupningskurs i Mindfulness

Mindful Self-Compassion – Introduktion i självmedkänsla

Egen företagare.

Läs hela intervjun

VAD TAR DU MED DIG FRÅN UTBILDNINGARNA PÅ SVERIGEHÄLSAN?
– Jag är kursledare själv och håller utbildningar i motiverande samtal. Instruktörsutbildningen gav mig många bra redskap då mindfulness och motiverande samtal har mycket gemensamt. Att vara närvarande är inte bara viktigt för mig som kursledare utan att jag också ger förutsättningar för kursdeltagarna att vara närvarande, att vara här och nu.

Efter instruktörsutbildningen, som jag tyckte var både handfast och bra, fick jag många praktiska redskap att använda när jag själv håller mina utbildningar i motiverande samtal. Jag brukar använda mindfulnessövningar både i början och slutet av dagen, men också ibland efter lunch. Främst då andningsövningar och kroppsscanning ­– att jag kan förmedla det till människor som har stressiga yrken känns bra. Jag jobbar mycket med människor inom vård, omsorg socialtjänst osv. som möter människor i sina yrken. De i sin tur hoppas jag får inspiration att använda olika andningsövningar i sin stressiga vardag.

”Jag är jättenöjd med utbildningarna och är väldigt glad att Sverigehälsan finns!”

VAD FICK DU UT AV TVÅDAGARSKURSEN I MINDFUL SELFCOMPASSION? KUNDE DU TA MED DIG NÅGOT KONKRET ATT OMSÄTTA DIREKT I DITT ARBETE EFTER 2-DAGARS KURSEN?
– Jag håller flera utbildningar i veckan och träffar människor som jobbar med människor. De har det slitsamt, dåligt med resurser och ett överflöd av jobb och människor de ska hjälpa. Vikten av empati och medkänsla är då naturligtvis viktigt, men nu kan jag även förmedla vikten av medkänsla och generositet mot sig själv. Att inte bli arg på sig själv om man missat något eller kanske inte hinner med. Att helt enkelt ta lite högre i tak mot sig själv och att det sedan avspeglar sig när man möter patienter eller klienter.

Visar man medkänsla så får man så mycket tillbaka, det blir ett nytt ”bränsle” att orka och fortsätta och jobba med människor. Att visa medkänsla med andra och med sig själv går ju hand i hand.

HAR MINDFUL SELFCOMPASSION ÖPPNAT UPP FÖR NÅGON FÖRÄNDRING ÄVEN PRIVAT FÖR DIG?
– Det har lärt mig vikten av att vara mer generös mot mig själv. Det i sin tur gör att jag blir mer generös och medkännande med andra, så jag märker faktiskt en ganska tydlig förändring hos mig själv.  I och med att jag gått andra utbildningar i mindfulness så var det lätt att komma in i denna kurs. Katarina Lundblad är också en väldigt duktig kursledare – både kunnig och hon ”är” det hon lär ut vilket är jätteviktigt. Man lär sig mycket – just att man gör många praktiska övningar – samt blandningen av teori och praktik.

VAD HAR VARIT MEST UTMANANDE FÖR DIG?
– Inget särskilt faktiskt. Bara oerhört intressant! Jag är jättenöjd med utbildningarna och är väldigt glad att Sverigehälsan finns!

Text och Intervju: Peter Augustsson, Sverigehälsan

Susanne Hornstein
Möt Susanne Hörnstein deltagare i Introduktionskurs Mindful Self-Compassion

Enhetschef inom Socialförvaltningen.

Läs hela intervjun

Mitt namn är Susanne Hörnstein och jag arbetar som enhetschef inom Socialförvaltningen. I oktober 2017 deltog jag i kursen Mindful Self-Compassion via Sverigehälsan ledd av Katarina Lundblad. Anledningen till att jag anmälde mig till kursen var att jag ville vidareutveckla den kunskap jag fått genom Mindfulness. Jag är mycket nöjd med de två dagarna, som var fyllda med teori, övningar och tid för reflektion under trygg vägledning av Katarina vars kunskap jag har stort förtroende för.

Att öva upp självmedkänsla ger mig möjlighet att med omtanke ta hand om förnimmelser, tankar och känslor som jag uppmärksammar genom närvaro i det som pågår vare sig det är behagligt eller obehagligt.

Ju mer självkännedom och självmedkänsla jag kan tillägna mig gör att jag, i min roll som enhetschef, kan möta utmaningar och medarbetare på ett tydligt och balanserat sätt.

”Kan varmt rekommendera kursen i Mindful Self-Compassion!”

Kan jag i mitt ledarskap förmedla närvaro och empati, så kommer medarbetarna ha större förutsättningar att i sin tur möta klienterna inom socialtjänsten på samma sätt.

Kan varmt rekommendera kursen Mindful Self-Compassion!

Text och Intervju: Peter Augustsson, Sverigehälsan

Alexandra Palmblad
Möt Alexandra Palmblad deltagare i Introduktionskurs Mindful Self-Compassion

Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, Mindfulnessinstruktör och egen företagare

Läs hela intervjun

VAD FICK DU UT AV TVÅDAGARSKURSEN? KUNDE DU TA MED DIG NÅGOT KONKRET ATT OMSÄTTA DIREKT I DITT ARBETE EFTER 2 DAGARS KURSEN?
Jag upplevde kursen som väldigt givande. Den erbjöd en god översikt av såväl teori/forskning som upplevelsebaserade övningar och praktiska tips. Men så är Katarina Lundblad också en mycket tilltalande kursledare; kunnig, erfaren och inbjudande.

Jag har redan hunnit använda mig av en hel del av materialet; gjort några av övningar tillsammans med mina patienter exempelvis.

”Katarina Lundblad är en mycket tilltalande kursledare; kunnig, erfaren och inbjudande”

Jag upplever även att den teoretiska bakgrunden var överskådlig och tydligt presenterad; enkel att ta med sig och direkt applicerbar i mitt patientarbete.

HAR DET INNEBURIT NÅGOT NYTT I DITT PATIENT/KLIENTARBETE I DIN ROLL OCH FÖR PATIENTEN?
Den ganska omedelbara reaktionen har varit, hos såväl mina patienter som hos mig, att vi kunnat närma oss svåra känslor på ett mer öppet och vänligt utforskande sätt. Den gemensamma upplevelsen har varit att känslan av lugn och trygghet (hos oss båda) stärkts, vilket erbjudit en grund för att möta/förhålla sig till även svårare affekter. Här upplever jag att MSC är till oerhört god hjälp.

I min roll som psykolog/psykoterapeut där jag, varje dag, möter lidande och starka känslor kan jag känna att inslaget av MSC dessutom ger en form av långsiktigt omhändertagande även av mig.

HAR MSC ÖPPNAT UPP FÖR NÅGON FÖRÄNDRING ÄVEN PRIVAT FÖR DIG?
Som jag ser det är en ökad medkänsla med sig själv något av det viktigaste att kultivera i vår tid. Känslan av otillräcklighet ligger nära till hands när våra högt ställda krav inte uppfylls; detta skapar stress.

MSC innebär, för mig, att vara uppmärksam på mig själv och min självkritik – för den finns ju där – och möta mig själv med ett ökat mått av förståelse, tillåtande och vänlighet. Det skapar också mer av lust och glädje i vardagen; såväl privat som på jobbet.

Text och Intervju: Peter Augustsson, Sverigehälsan

Gratis Mejlserie
"De 7 Attityderna"
och nyheter från LevNU
Din information delas inte med någon tredje part .