Vår utbildning riktar sig till professionella som arbetar med samtal och människors utveckling och hälsa. Förebygg empatitrötthet och utveckla din självmedkänsla och medkänsla.
Förkunskap: Ingen
Datum: 28-29/4 2020
Utbildningsort: Malmö
Mindful Self Compassion kan beskrivas som ett varmhjärtat sätt att möta oss själva när det är utmanande och svårt. Metoden har sin utgångspunkt i modern hjärnforskning och bygger på mindfulnessbaserad stressreduktion, compassion och kärleksfull vänlighet med inslag av anknytningsteori. Det ger oss mod att se våra mänskliga tillkortakommanden, att motivera oss med självmedkänsla istället för kritik och att möta oss själva och andra med värme och omsorg. Självmedkänsla är en inre resurs som kan kultiveras och stärkas.När vi kritiserar oss själva uppfattar hjärnan det som ett hot vilket ger ett stresspåslag som aktiverar våra överlevnadsstrategier. Självkritik har tydliga samband med stress och psykisk ohälsa. Mindful Self Compassion är en inbjudan till en mer stöttande och vänlig inställning till sig själv.
Kristin Neff, psykologiprofessor och en av grundarna till Mindful Self Compassion, Självmedkänsla ger denna förklaring:
”Att när vi lider, ta hand om oss själva så som vi skulle ta hand om någon vi verkligen älskar”.
Hon nämner tre komponenter i Självmedkänsla:
Allmänmänskligt
Vetskapen om att svårigheter och motgångar är något som drabbar alla människor.
Kärleksfull vänlighet
övning i att känna värme och förståelse för sig själv när man har det svårt.
Mindfulness
Övning i att se svårigheter utan att översköljas av dem. Att varken stänga av svåra känslor eller att dränkas av dem.
Hur skiljer sig detta från Mindfulness?
I mindfulness fokuserar vi främst på att vara medvetet närvarande i nuet med tankar, känslor och kroppsförnimmelser och i självmedkänsla fokuserar vi främst på hur vi relaterar till oss själva när vi har det utmanande. Mindfulness gör oss medvetna om vår smärta och stress så att vi har möjlighet att välja att möta oss själva med värme, medkänsla och kärleksfullhet.
Andra saker man lär sig i kursen?
Du lär dig att möta dig själv med acceptans och uppmuntran istället för självkritik, hantera svåra känslor – egna och andras, och att möta och hantera svåra och problematiska relationer. Att vara både medvetet närvarande och självmedkännande leder till ökad balans, tillit, trygghet och välbefinnande i livet.
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar med människors utveckling och hälsa, inom t ex sam¬talsterapi, primärvård, psykiatri, socialt behand¬lingsarbete eller inom pedagogiskt inriktat arbete. Utbildningen är användbar för alla yrkesroller där vi använder oss själva som instrument för att utveckla, stödja, behandla eller motivera andra.
För dig som kommer privat kan kursen bidra till att förebygga vårdgivartrötthet och att fördjupa din medkänsla och självmedkänsla.
DELTAGARRÖST, klicka här…
I kursen varvar vi övningar och reflektioner med teori och forskning.
Utbildningen är användbar för alla yrkesroller där vi använder oss själva som instrument för att utveckla, stödja, behandla eller motivera andra. Utbildningen utvecklar din förståelse för kopplingen mellan känslor, tankar och fysiologi och du lär dig arbeta med svåra känslor som till exempel skam, självkritik, prestationsångest och otillräcklighet.
Du lär dig utveckla tillit och motståndskraft, resiliens, hos dina patienter/klienter/brukare och dig själv. Aktuell forskning visar att självmedkänsla förebygger empatitrötthet och att det är en färdighet vi kan träna och utveckla precis som med fysiska muskler. Forskning visar tydligt att självmedkänsla gynnar motivation, resiliens, inre styrka och välbefinnande. Vi blir mindre rädda för att misslyckas och mer villiga att försöka igen.
För dig som vill:
I kursen ingår:
Vad kan utbildningen bidra med?
Forskning i självmedkänsla har bl.a. skett inom områden som ångest, perfektionism, skam och rädsla för att misslyckas. Forskningen visar att självmedkänsla gynnar både motivation, motståndskraft, återhämtning och välbefinnande. Rädslan för att misslyckas minskar och vi blir mer villiga att försöka igen.
Du får praktiska verktyg att använda i möten med patienter/klienter/brukare och medarbetare. Vi övar oss i att stanna i närvaro med oss själva i mötet vilket fördjupar lyssnandet och alliansen. Utbildningen är användbar i yrkesroller där vi använder oss själva som instrument för att utveckla, stödja, behandla eller motivera andra.
Självmedkänsla påverkar vår motivation och bidrar till ett öppet och tillitsfullt arbetsklimat. Med ökad trygghet ökar vår känsla av gemenskap, kreativitet och arbetsglädje. Självmedkänsla hjälper dig att möta dig själv med acceptans och uppmuntran istället för självkritik, att hantera svåra känslor och att hantera svåra och problematiska relationer.
Vad är Mindful Self Compassion, MSC, Självmedkänsla?
Mindful Self Compassion kan beskrivas som ett varmhjärtat sätt att möta oss själva när det är utmanande och svårt. Metoden har sin utgångspunkt i modern hjärnforskning och bygger på mindfulnessbaserad stressreduktion, compassion och kärleksfull vänlighet med inslag av anknytningsteori. Det ger oss mod att se våra mänskliga tillkortakommanden, att motivera oss med självmedkänsla istället för kritik och att möta oss själva och andra med värme och omsorg. Självmedkänsla är en inre resurs som kan kultiveras och stärkas.
När vi kritiserar oss själva uppfattar hjärnan det som ett hot vilket ger ett stresspåslag som aktiverar våra överlevnadsstrategier. Självkritik har tydliga samband med stress och psykisk ohälsa. Mindful Self Compassion är en inbjudan till en mer stöttande och vänlig inställning till sig själv.
Kristin Neff, psykologiprofessor och en av grundarna till Mindful Self Compassion, Självmedkänsla ger denna förklaring:
”Att när vi lider, ta hand om oss själva så som vi skulle ta hand om någon vi verkligen älskar”.
Hon nämner tre komponenter i Självmedkänsla:
Allmänmänskligt
Vetskapen om att svårigheter och motgångar är något som drabbar alla människor.
Kärleksfull vänlighet
övning i att känna värme och förståelse för sig själv när man har det svårt.
Mindfulness
Övning i att se svårigheter utan att översköljas av dem. Att varken stänga av svåra känslor eller att dränkas av dem.
I kursen ingår:
Forskning visar att övande i Mindful Self Compassion minskar bl.a. ångest, depression, prestationsångest, perfektionism och skam. Självmedkänsla ökar vår copingförmåga och mentala återhämtning vid stress.
Kursmaterialet är baserat på Kristin Neffs och Christopher Germers 8 veckors program om Mindfull self Compassion, Självmedkänsla.
Vad säger forskningen?
Forskning i självmedkänsla har bl a skett inom områden som ångest, perfektionism, skam och rädsla för att misslyckas. Forskning visar också hur träning i självmedkänsla ökar livsstillfredställelse, glädje, tacksamhet, nyfikenhet, självförtroende. Träningen bidrar till bättre coping och mental återhämtning, t ex vid stress. Träning i självmedkänsla ger den känslomässigt stödjande miljö som behövs för att förändras, växa och se klarare.
Några områden där självmedkänsla kan bidra positivt är:
Kurslängd: 2 dagar
Datum: 28-29/4 2020
Plats: Sverigehälsan, Nils Forsbergs plats 3 i Malmö
Pris: 4 800 kr inkl. moms. (för företag exkl. moms)
Anmälan: www.sverigehalsan.se
OBS! Anmäl dig gärna i tid då kurserna snabbt blir full bokade.
För mer information: Sverigehälsan, 0200-89 77 89, info@sverigehalsan.se eller gå in på Sverigehälsans hemsida, www.sverigehalsan.se
Katarina Lundblad, LevNU är internationellt certifierad lärare i mindfulness, MBSR (mindfulnessbaserad stressreduktion, originalprogrammet av Jon Kabat Zinn) vid medicinska kliniken i Massachusetts, USA.
Hon är socionom, meditationslärare, traumaterapeut i IoPT (Identity oriented Psychotrauma) och har en grundläggande psykoterapiutbildning. Katarina är lärare i Mindful Selfcompassion, självmedkänsla och utbildare i Mindful eating.
Tillsammans med Dr Åsa Palmkron Ragnar driver Katarina Mindful Eating Center AB, www.mindfuleating.se där de har kurser, föreläsningar och ett online program i mindful eating. De har tillsammans skrivit böckerna Fri från stress med mindfulness, 99 berättelser och Mindful Eating, ät bra, må bra och gå ner i vikt med mindfulness, compassion, KBT.
Katarina Lundblad har omfattande egen erfarenhet av meditation och många års erfarenhet av att leda kurser och retreater i meditation.
Agneta Lagercrantz i Modern Psykologi
Frustrationen av att inte räcka till är gigantisk – SVD
Ny metod lättar det dåliga samvetet hos vårdpersonal – SVD
Att inte hinna med sliter ont på min själ – SVD
Odla din självmedkänsla – Modern Psykologi
Självmedkänsla för chefer och ledare – Arbetsliv
Självmedkänsla gör att chefen orkar – Prevent
Chefer behöver kunna styra sin empati – Prevent
Mindful Self-Compassion – Introduktion i självmedkänsla
Därför behöver vårdgivare professionella och privata Mindful Self Compassion – Huffington Post
Medkänsla och Empati är inte samma sak – Forskning & Framsteg
De vill få oss att sluta hacka på oss själva, DN
Vara snäll mot sig själv, ett sätt att bli klok – SVD
Medkänsla minskar stressen som anhörig – SVD
Compassion not soft skill – Institute for Mindful Leadership
A Pilo Study and Randomized Controlled Trial of the Mindful Self-Compassion Program
Self-Compassion in Clinica Practice
Kristin Neffs hemsida med mycket forskning, se länk www.self-compassion.org
Hemsida: center for mindful selfcompassion www.centerformsc.org
Boktips:
The Mindful Path to Self-Compassion Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions Christopher Germer, PhD
Self-Compassion: Stop Beating Yourself Up and Leave Insecurity Behind Kristin Neff, PhD
The power of self-compassion, Mary Weldford, Paul Gilbert
Självmedkänsla : hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra av Agneta Lagercrantz
Compassionfokuserad terapi av Christina Andersson Sofia Viotti
Anmälan: www.sverigehalsan.se
OBS! Anmäl dig gärna i tid då kurserna snabbt blir full bokade.