Mindful Self-Compassion, MSC, Självmedkänsla är ett banbrytande program skapat av psykologiprofessor Kristin Neff och psykolog, psykoterapeut Christopher Germer. Metoden bygger på mindfulnessbaserad stressreduktion, kärleksfull vänlighet, medkänsla med inslag av anknytningsteori och hjärnforskning. Mindful Self Compassion passar alla och övar hjärnan att medvetet uppleva glädje och välbehag. Mindful Self har goda effekter vid oro,ångest, nedstämdhet, prestationsångest, vid relationsproblem dålig självkänsla, självkritik och stress.
Forskning visar att Mindful Self Compassion, självmedkänsla gynnar återhämtning, resiliens, inre styrka och trygghet, glädje och välbefinnande. Det ökar vår motivation till förändring, vi blir mindre rädda för att misslyckas och mer benägna att pröva igen.
Läs mer: Center for mindful self compassion www.centerformsc.org
Läs intervju med kursledarna Camilla Sköld och Katarina Lundblad här.
5-dagars intensivkurs i Mindful Self-Compassion MSC

En kurs för dig som själv upplever, vårdar andra eller yrkesmässigt möter människor med trauma och känslomässigt lidande. Kursen hålls  i retreatform.

Förkunskap: Ingen

Datum: 11-16/6 2021

Utbildningsort: Syninge kursgård, Stockholm

Ger behörighet att söka MSC Teacher Training (step 2)

Vår första kurs skattades till 9,7/10 på skalan (1-10, där 1= inte värdefull/hjälpsam till 10=mycket värdefull/hjälpsam)

Kursen är öppen för alla, män som kvinnor, professionella som privatpersoner. Den bjuder in till fördjupad kunskap, förståelse och praktiskt utövande. Har du ett arbete där du jobbar professionellt med människor, och ger mycket av dig själv i din yrkesroll, kan Mindful Self Compassion hjälpa dig att hantera stress, leva i dina värderingar, omvandla utmanande relationer och, inte minst, hantera och förebygga empatitrötthet. Tidigare meditationserfarenhet är välkommet men inte ett krav för att delta i denna kurs.

5-dagarskursen i Mindful Self Compassion på Syninge kursgård är en intensivkurs snarare än en retreat. Det är en koncentrerad version av det empiriskt forskningsunderstödda 8-veckorsprogrammet i Mindful Self-Compassion, utvecklat av Christopher Germer, PhD och Kristin Neff, PhD. MSC är en resa i utforskande – ett äventyr i att upptäcka sig själv och att vara vänlig mot sig själv – understödd av den mjuka gröna vackra omgivningen på Syninge, den välkomnande naturliga atmosfären på kursgården och den goda vegetariska maten.

Förväntningar och krav är höga inom livets olika områden – hälsa, välfärd, kärlek och arbete. Det är inte möjligt att göra allt, hela tiden – för vi är bara människor. Vad händer när vi inte lever upp till våra egna höga förväntningar eller när vi inte lever upp till andras förväntningar på oss?

 • Kritiserar vi oss själva överdrivet hårt?
 • Blir vi vår egen värsta fiende, genom att kräva mer och mer av oss själva?
 • Kommer vi i konflikt med andra människor runt omkring oss?
 • Agerar vi på sätt vi ångrar – genom att arbeta, dricka, träna, ”netflixa”, facebooka” för mycket – utan att riktigt kunna släppa taget?
 • Kör vi slut på oss själva i våra ansträngningar att leva upp till våra egna krav?
 • Har vi ofta högre krav på oss själva än på andra; privat och i arbetet, för att vi borde ”ge och orka mer”?

Kanske finns det mer konstruktiva och stödjande sätt att hantera alla förväntningar och krav. Kanske kan vi till och med växa och frodas mitt i alla utmaningar. Om vi lär oss att utveckla och fördjupa vår självmedkänsla.

Självmedkänsla hjälper oss att finna motivation och mod i utmanande orättvisor och skydda oss själva och andra från att komma till skada. Självmedkänsla är dessutom ett effektivt sätt att stilla nervsystemet när saker och ting går fel, för att bryta cykeln av skam och självkritik.

Vi kommer i kursen att beröra utmaningar i vår tid, såsom att vara stark, modig och osårbar såväl som öppenhjärtad, samarbetsvillig och gillad. Snabbt expanderande forskning visar att självmedkänsla är starkt associerad med välmående, minskad ångest och depression, hälsosammare vanor såsom mat och träning samt mer tillfredställande och närande relationer.

Utveckla självmedkänsla:
Lyckligtvis, är självmedkänsla en färdighet som kan odlas och fördjupas av vem som helst. På kursen kommer du att lära dig:

 • Hantera stress och svåra känslor med större lätthet
 • Motivera dig själv med vänlighet snarare än kritik
 • Leva livet närmare dina kärnvärden
 • Utöva mindfulness och självmedkänsla i vardagen
 • Njuta av livet mer fullt ut
 • Hantera och förebygga empatitrötthet
 • Omvandla utmanande relationer, både gamla och nya
 • Lära ut enkla självmedkänsla-övningar till andra
 • Aktuell forskning kring självmedkänsla

Självmedkänsla är hjärtat i mindfulness. Det är en varmhjärtad och intim närvaro när vi i livet upplever svåra och utmanande ögonblick. Självmedkänsla ger oss den emotionella styrka, motståndskraft och resiliens som tillåter oss att erkänna våra tillkortakommanden, motivera oss själva med uppmuntran, förlåta oss själva, bry oss om andra och vara mer fullt ut oss själva.

Kursintyg tillhandahålles och kursen ger behörighet att söka MSC Teacher
Training (step 2).

Kursdatum: 5 heldagar – 11-16/6 2021

Tid: Vi börjar första dagen med middag och avslutar sista dagen med lunch.

Plats: Syninge kursgård strax norr om Stockholm. För att hitta hit klicka här…

Kurspris: 7900 kr exkl moms för både privatpersoner och företag för 25 timmars undervisning.

Kost & logi: 7500 kr exklusive moms (2019 års pris) – helpension i enkelrum med egetbadrum. Maten är vegetarisk.

Kurslitteratur som ingår: Kompendium samt boken Mindful Self-Compassion: Så bygger du inre styrka och hållbarhet med själv av Kristin Neff, Christopher Germer

Kursansvarig: Camilla Sköld

Camilla Sköld, leg Sjukgymnast, med Dr i neurovetenskap och har grundläggande psykoterapeututbildning med relationell inriktning. Hon är grundare av Center for Mindfulness Sweden, har lärarcertifiering i mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR (originalprogrammet av Jon Kabat-Zinn) och går 2017 också den första formella ”Train-the-Trainers”-utbildningen på Center for Mindfulness, University of Massachusetts Medical School i USA.

Camilla är också utbildad i en rad andra evidensbaserade mindfulness och compassionfokuserade program såsom t.ex MBCT, MSC och är certifierad lärare i Samayoga enligt Yoga Alliance.

Hon ger certifierande lärarutbildning i MBSR på Center for Mindfulness i Sverige och har undervisat internationellt på CFM i USA. Hon är initiativtagare till och kursansvarig för Mindulnessbaserad Stresshantering på Karolinska Institutet sedan 2007, då KI var först i Sverige med att erbjuda en poängkurs inom ramen för alla grundutbildningsprogrammen (ex läkar-, sjukgymnast- psykolog- logopedprogrammen osv).

logo_cfms_2013_2

 

 

 

Katarina Lundblad, LevNU är internationellt certifierad lärare i mindfulness, MBSR (mindfulnessbaserad stressreduktion, originalprogrammet av Jon Kabat Zinn) vid medicinska kliniken i Massachusetts, USA.

Hon är socionom, meditationslärare, traumaterapeut i IoPT (Identity oriented Psychotrauma) och har en grundläggande psykoterapiutbildning. Katarina är lärare i Mindful Selfcompassion, självmedkänsla och utbildare i Mindful eating.

Tillsammans med Dr Åsa Palmkron Ragnar driver Katarina Mindful Eating Center AB, www.mindfuleating.se där de har kurser, föreläsningar och ett online program i mindful eating. De har tillsammans skrivit böckerna Fri från stress med mindfulness, 99 berättelser och Mindful Eating, ät bra, må bra och gå ner i vikt med mindfulness, compassion, KBT.

Katarina Lundblad har omfattande egen erfarenhet av meditation och många års erfarenhet av att leda kurser och retreater i meditation.

Podd

Närvaropodden

Artiklar

Känn medkänsla med dig själ i Modern Psykologi

Agneta Lagercrantz i Modern Psykologi

Frustrationen av att inte räcka till är gigantisk – SVD

Ny metod lättar det dåliga samvetet hos vårdpersonal – SVD

Att inte hinna med sliter ont på min själ – SVD

Odla din självmedkänsla – Modern Psykologi

Självmedkänsla för chefer och ledare – Arbetsliv

Självmedkänsla gör att chefen orkar – Prevent

Chefer behöver kunna styra sin empati – Prevent

Mindful Self-Compassion – Introduktion i självmedkänsla

Därför behöver vårdgivare professionella och privata Mindful Self Compassion – Huffington Post

Medkänsla och Empati är inte samma sak – Forskning & Framsteg

De vill få oss att sluta hacka på oss själva, DN

Vad är självmedkänsla – SVD

Vara snäll mot sig själv, ett sätt att bli klok – SVD

Medkänsla minskar stressen som anhörig – SVD

Compassion not soft skill – Institute for Mindful Leadership

Forskningsartiklar

A Pilo Study and Randomized Controlled Trial of the Mindful Self-Compassion Program

Self-Compassion in Clinica Practice

Kristin Neffs hemsida med mycket forskning, se länk www.self-compassion.org

Hemsida: center for mindful selfcompassion www.centerformsc.org

Boktips:
The Mindful Path to Self-Compassion Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions Christopher Germer, PhD

Self-Compassion: Stop Beating Yourself Up and Leave Insecurity Behind Kristin Neff, PhD

The power of self-compassion, Mary Weldford, Paul Gilbert

Självmedkänsla : hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra av Agneta Lagercrantz

Compassionfokuserad terapi av Christina Andersson Sofia Viotti

Anmälan: www.cfms.se

OBS! Anmäl dig gärna i tid då kurserna snabbt blir full bokade.

Gratis Mejlserie
"De 7 Attityderna"
och nyheter från LevNU
Din information delas inte med någon tredje part .