Mindful Self-Compassion, MSC, Självmedkänsla är ett banbrytande program skapat av psykologiprofessor Kristin Neff och psykolog, psykoterapeut Christopher Germer. Metoden bygger på mindfulnessbaserad stressreduktion, kärleksfull vänlighet, medkänsla med inslag av anknytningsteori och hjärnforskning. Mindful Self Compassion passar alla och övar hjärnan att medvetet uppleva glädje och välbehag. Mindful Self har goda effekter vid oro,ångest, nedstämdhet, prestationsångest, vid relationsproblem dålig självkänsla, självkritik och stress.
Forskning visar att Mindful Self Compassion, självmedkänsla gynnar återhämtning, resiliens, inre styrka och trygghet, glädje och välbefinnande. Det ökar vår motivation till förändring, vi blir mindre rädda för att misslyckas och mer benägna att pröva igen.
Läs mer: Center for mindful self compassion www.centerformsc.org
8 veckors kurs i Självmedkänsla

8 veckors kurs i Självmedkänsla, Mindful Selfcompassion
Bli vän med dig själv

Kursen ger behörighet till den internationella lärarutbildningen i Självmedkänsla, Mindful Selfcompassion

Förkunskap: Du behöver ingen tidigare erfarenhet av mindfulness, meditation eller självmedkänsla. Kursen ger behörighet till den certifierande internationella lärarutbildningen i Mindful Selfcompasson (MSC) som hålls av grundarna i MSC.

Datum: Start 23/9

Utbildningsort: Lund

Rabatter: NYTT 50% rabatt, dvs 2950:- för dig som har gått kursen och vill gå igen. Att gå kursen flera gånger ger nya och fördjupade insikter, vilket vi med glädje vill bidra till. Även erbjudande för 2 st privatpersoner som har en ansträngd ekonomi att komma med för för halva priset. Hör av dig till mig och berätta om dig själv kortfattat.

Student-& pensionärsrabatt: 25% rabatt.

Test how self-compassionate you are, klicka här…

Kursen vänder sig till alla som är intresserad av att träna upp sina inre resurser av självmedkänsla.

Kursen handlar om att bygga upp resurser för att möta sig själv med mer medkänsla och kärlek. Vi är ibland kritiska och värderande mot oss själva och det vi upplever. Kursen erbjuder möjligheter hur att möta det som är på ett annat sätt.

Forskning visar på att träning i självmedkänsla leder till ökad livstillfredsställelse, ökad medkänsla med sig själv och andra, ökad närvaro i livet, minskad nedstämdhet, ångest och stress. Vi får lättare att återhämta oss efter påfrestningar och svårigheter i livet. Ju mer vi övar på självmedkänsla desto större effekt. Det är också en antidot, medicin mot emotionell utbrändhet för professionella hjälpare.

För dig som gått kurser i mindfulness är kursen en möjlighet till fördjupning.

Vad är självmedkänsla, Mindful selfcompassion

MSC är utvecklat av de amerikanska psykologerna Kristin Neff och Christopher Germer och kombinerar mindfulness-färdigheter och självmedkänsla genom att tillhandahålla verktyg för emotionell hållbarhet. Mindfulness är första steget i emotionellt helande och vara medveten om känslor medans de händer, var i kroppen vi känner dem och olika tankar och beteende som triggas igång.  Självmedkänsla involverar att möta svåra tankar och känslor med vänlighet, värme och förståelse så att vi lugnar och tröstar oss själva när vi har misslyckats, mår dåligt och känner oss sårade. Att vara både medvetet närvarande och självmedkännande leder till ökad inre trygghet, balans och välbefinnande i våra liv.

Vem som helst kan lära sig att rikta välönskan gentemot oss själva speciellt när vi lider, och kultivera önskan om att alla levande varelser kan leva lyckliga och fria ifrån lidande.

Vill du läsa mer om Mindful Self compassion gå gärna in på www.centerformsc.org

 

Några citat som tar upp om medkänsla, kärleksfull vänlighet och mindfulness.

Medkänsla; Önskan om att alla varelser skall vara fria från lidande.
Dalai Lama

Djup medvetenhet om ens eget och andra levande varelsers lidande, kopplad med en önskan och ansträngning att lindra det.
Paul Gilbert

Mindfulness: Att veta vad man upplever, medans man upplever det.
Chris Germer

Självmedkänsla: Att, när vi lider, ta hand om oss själva så som vi skulle ta hand om någon vi verkligen älskar. Självmedkänsla inkluderar vänlighet gentemot sig själv, en känsla av allmän-mänsklighet och mindfulness.
Kristin Neff

Den här kursen kan vara en hjälp för oss alla att bygga upp inre färdigheter för att mildra inre kritik och dömande. Vi är ofta hårda och kritiska mot oss själva, inte minst när vi gör något fel eller mår dåligt. Självmedkänsla handlar om att ta hand om oss själva så som vi skulle ta hand om någon som vi älskar. Självmedkänsla inkluderar att vara vänlig mot sig själv, en känsla av samhörighet med mänskligheten, och mindfulness (medveten närvaro.)
Självmedkänsla är en känslomässig färdighet som alla kan lära sig som bl.a. inkluderar att motivera sig själv med uppmuntran och stöd istället för kritik eller stänga av. Det innebär också att vi tränar på att ge oss det behöver i en stund av utmaning, att hantera och möta svåra känslor med kärleksfullhet och läka svåra och utmanande relationer.
Kursen följer det amerikanska programmet Mindful Self Compassion som utvecklast av psykologerna Christopher Germer och Kristin Neff.

Kursen ger behörighet att ansöka till lärarutbildningen i Mindful SelfCompassion (MSC)
Rekommenderad litteratur:
Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself by Kristin Neff

The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive

Thoughts and Emotions by Christopher Germer

Agneta Lagercrantz | ”Självmedkänsla – Hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra”

Artikel: DN, De vill få oss att sluta hacka på oss själva, Agneta Lagercrantz
Läs artikeln…

Kursens upplägg:
9 grupptillfällen tillfällen, varav 8 tillfällen ca 2, 45 min

1 retreat tillfälle 4 timmar,

Kursen är inte terapi utan en träning i att bygga upp inre resurser att möta sig själv mer kärleksfullt.

Kursens tema är:

  1. Upptäcka Självmedkänsla
  2. Vad är mindfulness
  3. Vad är kärleksfull vänlighet
  4. Upptäcka din medkännande röst
  5. Att leva innerligt
  6. Retreat, övning i tystnad
  7. Att möta svåra känslor
  8. Utforska utmanande relationer
  9. Omfamna dig själv och ditt liv

Antal gånger: 8 kvällstillfällen och en heldag

Startar: 23/9.
Onsdagar 23/9, 7/10, 14/10, 21/10, 4/11, 11/5, 18/11, 25/11.
Tid: Första och sista tillfället 18-20.30 och övriga 18-20.
Heldag: 25/10 10-15.

Adress: IOGT, Bantorget 5, första våningen, Lund

För närmare vägbeskrivning klicka här…

Parkering: Vid Malmborgs matvaruaffär, ca 400 meter därifrån finns ett parkeringshus.

Pris: Privatpersoner 5900 inkl moms, företag 7900 exkl moms

Rabatter: NYTT 50% rabatt, dvs 2950:- för dig som har gått kursen och vill gå igen. Att gå kursen flera gånger ger nya och fördjupade insikter, vilket vi med glädje vill bidra till. Även erbjudande för 2 st privatpersoner som har en ansträngd ekonomi att komma med för för halva priset. Hör av dig till mig och berätta om dig själv kortfattat.

Student-& pensionärsrabatt: 25% rabatt.

Ingår: Enkel fika med te vid första och sista tillfället.

Gratis onlineövningar, kurskompendium samt handouts och kursintyg.

Kursintyg för steg 1 i den internationella lärarutbildningen utfärdas efter färdig kurs

Har du frågor runt anmälan kontakta Elisabet Lee, elisabet@levnu.net, 073-3853643

OBS! Vill du vara säker på att få en plats anmäla dig redan nu, kursen kan bli fullbokad. Din plats är garanterad när kursavgiften är betald.

Betalning: Faktura skickas ut automatiskt vid anmälan.

Betalningsvillkor: Betald avgift återbetalas ej. Om du lämnar återbud till kursen, innan första kurstillfället kan du överlämna din plats till en annan deltagare. När kursen väl har startat kan du inte överlämna din plats till någon annan. Får du förhinder att vara med, kan du också ha din plats innestående till nästa kurstillfälle.

Närvaro på kursen: Förbered dig på att vara med vid varje tillfällle för att få så mycket ut av kursen som möjligt och för att följa processen i programmet. Om du har förhinder att deltaga vid något tillfälle meddela kursledaren, gärna i god tid. Om du är sjuk hör gärna av dig så vi vet att du inte kommer. Du har i mån av utrymme möjlighet att ta igen tillfället vid nästa termins kurs.

Ta med: Meditationskudde eller sittpall, liggunderlag, penna och anteckningsblock. Ta gärna med en filt så att du inte fryser. Du kan lämna dina saker i ett låst rum lokalen om du vill.

Information om kursen: Kursledare Katarina Lundblad, 070-20 12 310

Katarina Lundblad, LevNU är internationellt certifierad lärare i mindfulness, MBSR (mindfulnessbaserad stressreduktion, originalprogrammet av Jon Kabat Zinn) vid medicinska kliniken i Massachusetts, USA.

Hon är socionom, meditationslärare, traumaterapeut i IoPT (Identity oriented Psychotrauma) och har en grundläggande psykoterapiutbildning. Katarina är lärare i Mindful Selfcompassion, självmedkänsla och utbildare i Mindful eating.

Tillsammans med Dr Åsa Palmkron Ragnar driver Katarina Mindful Eating Center AB, www.mindfuleating.se där de har kurser, föreläsningar och ett online program i mindful eating. De har tillsammans skrivit böckerna Fri från stress med mindfulness, 99 berättelser och Mindful Eating, ät bra, må bra och gå ner i vikt med mindfulness, compassion, KBT.

Katarina Lundblad har omfattande egen erfarenhet av meditation och många års erfarenhet av att leda kurser och retreater i meditation.

Podd

Närvaropodden

Artiklar

Känn medkänsla med dig själ i Modern Psykologi

Agneta Lagercrantz i Modern Psykologi

Frustrationen av att inte räcka till är gigantisk – SVD

Ny metod lättar det dåliga samvetet hos vårdpersonal – SVD

Att inte hinna med sliter ont på min själ – SVD

Odla din självmedkänsla – Modern Psykologi

Självmedkänsla för chefer och ledare – Arbetsliv

Självmedkänsla gör att chefen orkar – Prevent

Chefer behöver kunna styra sin empati – Prevent

Mindful Self-Compassion – Introduktion i självmedkänsla

Därför behöver vårdgivare professionella och privata Mindful Self Compassion – Huffington Post

Medkänsla och Empati är inte samma sak – Forskning & Framsteg

De vill få oss att sluta hacka på oss själva, DN

Vad är självmedkänsla – SVD

Vara snäll mot sig själv, ett sätt att bli klok – SVD

Medkänsla minskar stressen som anhörig – SVD

Compassion not soft skill – Institute for Mindful Leadership

Forskningsartiklar

A Pilo Study and Randomized Controlled Trial of the Mindful Self-Compassion Program

Self-Compassion in Clinica Practice

Kristin Neffs hemsida med mycket forskning, se länk www.self-compassion.org

Hemsida: center for mindful selfcompassion www.centerformsc.org

Boktips:
The Mindful Path to Self-Compassion Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions Christopher Germer, PhD

Self-Compassion: Stop Beating Yourself Up and Leave Insecurity Behind Kristin Neff, PhD

The power of self-compassion, Mary Weldford, Paul Gilbert

Självmedkänsla : hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra av Agneta Lagercrantz

Compassionfokuserad terapi av Christina Andersson Sofia ViottiBesvara följande frågor så uppriktigt som möjligt
Detta formulär är konfidentiellt och ingen annan än du själv och ansvarig på LevNU kommer att ta del av svaren. Efter programmets slut raderas samtliga ifyllda formulär

PrivatFöretag


Om du vill ha faktura till annan adress än ovan
Vad blir

Gratis Mejlserie
"De 7 Attityderna"
och nyheter från LevNU
Din information delas inte med någon tredje part .