Anette 8v MBSR
ANETTE

Vårdlärare

Om jag vill ha en förändring i mitt liv, måste jag göra annorlunda.

Kurs
8v Mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR

Text och intervju
Elisabet Lee, www.leekommunikation.se

Vem är du?

Jag heter Anette, är 47 år, gift och har två barn och bor på landet vid Brösarps backar. Med sjuksköterskeutbildning och specialisering inom anestesi i botten, jobbar jag just nu som vårdlärare. Jag är en aktiv person som håller på med flera olika sporter och gillar att resa. Lite typisk för mig är att vad jag än gör, sätter jag höga krav på mig själv.  Och mycket tack vare det, har yoga och mindfulness blivit en självklar del av mitt liv.

Hur kom du i kontakt med mindfulness?

Jag har kämpat med migrän i många år och tänkte att yoga kanske kunde hjälpa mig. När jag hade gått min första kurs i medicinsk yoga började jag som jag brukar  –  fullt ös, åh vad jag gjorde yoga! Så höll jag på i ett halvår tills jag en dag fick en aha-upplevelse och insåg: ”Anette du gör ju inte yoga, du är inte här och nu. Du tänker enbart på resultatet i framtiden.”  Då började jag på riktigt förstå meningen med att vara här och nu. Jag har gått diverse utbildningar i stress, andning, yoga osv, men det var när jag gick min baskurs i Mindfulness för Katarina som något hände med mig. Jag kände en djupare känsla och närvaro.

 Hur övar du mindfulness i vardagen?

Jag integrerar mindfulness med Yinyoga. Att få sitta 5 minuter i varje position och bara känna hur det känns idag. Varje dag är en ny dag med nya upplevelser. Jag lyssnar på Katarinas ljudfiler på kvällarna, i bilen osv. Det kan vara en utmaning att hålla i träningen i vardagen när allt rullar på, men för mig är det helt avgörande för återhämtning och bibehållen hälsa.

Vad har du upptäckt för egen del och i ditt arbete?

Sedan jag började med yoga och mindfulness, har jag inte haft migrän på tre år. Det är inte gjort över en natt utan kräver träning och åter träning. Och det går inte om jag gör det med förväntan utan bara med insikten att jag är mina erfarenheter. Med träningen kommer ökad uppmärksamhet som gör det lättare att stanna upp i vardagen, både hemma och på jobbet och bli medveten om vad jag i stunden gör och känner. Mindfulness-attityderna kommer också helt naturligt och blir lättare att omsätta i praktiken.

Hur arbetar du med mindfulness och hur tas det emot?

Att leva som jag lär, är egentligen det enda jag behöver göra. Att min egen träning är en naturlig del i livet som finns med mig överallt. Att jag kan vara här och nu. Det skapar förtroende, igenkänning och allians. Ibland gör jag mindfulnessövningar med mina elever och de tycker att det är mycket skönt och avslappnade och de känner sig mycket lugnare.