Vad är Självmedkänsla och vad är det bra för? Hur gör man?

Mindful Self-Compassion, MSC programmet är utformat för att fungera för de allra flesta. Skaparna är de amerikanska psykologerna Kristin Neff och Christopher Germer. Programmet har 8 kurstillfällen med en halvdags retreat och det är främst upplevelsebaserat med korta teoriavsnitt. Det är terapeutisk men inte terapi. MSC inriktar sig på att bygga upp de resurser som medveten närvaro och självmedkänsla utgör. Vi lär oss genom hela programmet hur att aktivera vårt trygghetssystem. Inquiry är hjärtat i både mindfulness och i självmedkänsla, att medvetet utforska, fråga inåt vad som pågår inombords och att tillåta, låta det som är vara som det är i stunden. Självmedkänsla har samma egenskap som medkänsla med andra, det är bara att den är vänd inåt. Vi är oftast betydligt mer vana vid att rikta medkänsla utåt med inte mot oss själva. Det handlar om att se klart på vårt eget lidande med en omsorg som omfattar önskan att erkänna att lidande är en del av de mänskliga villkor som vi delar med andra.

Vi övar praktiskt att möta oss med självmedkänsla genom fysisk beröring, genom ord, vår röst och genom vårt bemötande och värme inifrån och utifrån tex med en filt. Självmedkänslans tre grundläggande komponenter är:

  1. Att möta oss själva med vänlighet, omsorg, förståelse och stöd i stället för dömande
  2. Att aktivt lugna och trygga oss själva när vi har det svårt. Allmänmänsklighet i stället för social isolering,
  3. Att förstå att vi lider medan vi lider. Medveten närvaro hjälper oss att vara med smärtsamma känslor precis som de är. Forskning visar att mindfulness och självmedkänsla förebygger empatiutmattning och förebygger sekundärtraumatisering. Med hjälp av självmedkänsla och mindfulness kan vi bli vår egen kärleksfulla trygga förälder. Vi kan möta oss själva när triggade minnen från det förflutna kommer upp i nuet. Med kroppsmedvetenhet, embodiment som skapar inre trygghet och tillit kan vi hålla och omfamna det som är. Som förälder, vän, medmänniska eller om vi möter andra människor i vårt arbete kan vi tyst förmedla vad Carl Jung kallade ”the wounded healer”.

Läs gärna min master som tar upp värdet av embodiment, mindfulness och självmedkänsla. Sedan flera år tillbaka finns evidensbaserade metoder som ger svar på hur integreringen kan gå till och metoder som integrerar kroppen i terapin oavsett inriktning. Forskning om dessa metoder pekar mot fördelar för både psykoterapeut och patient om kroppen och hela människan får vara med i terapirummet.
Psykoterapeuten har också en kropp efter opponering…

Läs om aktuell forskning:
Kristin Neffs www.self-compassion.org
Center for mindful self-compassion www.centerformsc.org

Gratis resurser i Självmedkänsla

Gratis Ljudfiler i självmedkänsla tex Lugnande beröring – 10½ min, lyssna här…
Övningar i självmedkänsla, läs mer… 

Retreater

Kurser & Retreater med Självmedkänsla, MSC

Säg Ja, retreat
1-6/4, Mundekulla Retreatcenter
Självmedkänsla, Inquiry, Rörelse
RABATT 2000 kr tom 1/3
Läs mer…

8 v kurs Självmedkänsla, MSC
Start 8/4, Online
Early Bird 1000kr tom 8/3
Läs mer…
Läs gärna Karin Skeppstedts erfarenhet av att delta, läs här…

5 dgr intensivkurs i Självmedkänsla, MSC
2-6/8, Stockholm
Early Bird
2000 kr tom 1/3
1000 kr tom 3/5
Läs mer…
Lyssna gärna på Katarina Ekelöfs erfarenhet av att delta, lyssna…

Trauma-Sensitiva kurser
Katarina har omfattande eget inre arbete och utbildning inom trauma och uppfyller kraven för Trauma-Sensitiva kurser från U. S National Center for Trauma-Informed Care (2016). 1) Teoretisk kunskap om trauma, 2) känner igen symptom av dissociation och trauma hos klienter/deltagare, 3) tar hänsyn till och utgår från den erfarenheten i alla grupper och 4) arbetar aktivt med att minska re-traumatisering.

Egenterapi
Ta kontakt med utbildningsansvarig på terapeututbildning för information om våra kurser i mindfulness, MBSR och självmedkänsla, MSC uppfyller kraven på egenterapi . Varje utbildningsinstitut har sina egna regler.